Recent, mai multe lanţuri de supermarketuri din Europa, printre care şi cele din România au solicitat rechemarea anumitor legume congelate, după ce nouă oameni au murit infectaţi cu Listeria, iar alţi 47 au ajuns în spital. Aceştia s-au contaminat cu periculoasa bacterie după ce au mâncat porumb congelat. Cazurile au fost semnalate în: Marea Britanie, Austria, Danemarca, Finlanda şi Suedia.
Listerioza este o afecţiune infecţioasă, produsa de bacterie Listeria monocytogenes, care se transmite de obicei la oameni prin produse alimentare contaminate, lapte insuficient pasteurizat sau brânză (cel mai adesea bacteria se găseşte in carnea gătită insuficient şi în produsele lactate). În unele cazuri bacteria se transmite prin contact direct cu alte persoane infectate sau animale şi poate ajunge chiar şi pe legume, cum am fost în cazul descris mai sus.
Simptomele cuprind de la febră, dureri musculare, greaţă, vomă, dureri de stomac până la cefalee, rigiditate cervicală, confuzie şi pierderea echilibrului. La persoanele cu imunitate scăzută poate provoca chiar moartea.
Tratamentul se face cu antibiotic, sub supraveghere medicală şi durează 14 zile. De cele mai multe ori, persoanele diagnosticate cu listerioză rămân internate în spital pe toată perioada tratamentului, pentru a fi sub supraveghere strictă şi pentru a putea contracara eventualele complicaţii ale bolii care pot apărea în acest interval.